Uluslararası Mavi Karadeniz Kongresi’nin yedincisi bu yıl KASAM’ın evsahipliğinde Grand Cevahir Otel’de gerçekleştirildi.
Karadeniz’e kıyısı olan ülkeler, Kafkaslar ve Balkanlar arasında iş birliği imkanlarını artırmak ve geliştirmek için Karadeniz Stratejik Araştırmalar Merkezi (KASAM) ve Marmara Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen 7. Uluslararası Mavi Karadeniz Kongresi’ne akademisyenler, diplomatlar, siyasiler ve öğrenciler katıldı.
Kongrenin açılış konferansını Mavi Vatan mefhumuyla denizleri ele alan Müstafi Amiral ve Doç. Dr. Cihat Yaycı yaptı.
“Jeopolitik İhtilaflar ve Sonu Gelmeyen Pazarlıkların Karadeniz’de Yaşanmasını Asla İstemeyiz”
Kongrenin eş başkanı olarak açılış konuşmasını yapan KASAM ve Karadeniz Vakfı Başkanı Yusuf Cevahir, Türkiye’nin kuzey komşularıyla paylaştığı alanlarda işbirliğinin önemini şu sözlerle dile getirdi:
“Son yıllarda doğalgaz ve petrol gibi fosil kaynakların tespit edildiği, Kanal İstanbul ve limanlarıyla dünya gündemine oturan Karadeniz’de, barışa, güvenliğe, iş birliğine zarar verecek her türlü ihtimali ve pazarlığı akıl, bilim ve siyaset ekseniyle çalışarak, el birliğiyle önlemeliyiz…
Ortak çıkarlarda ve anlayışta, adil paylaşım kurallarında buluşulamadığı zaman, o coğrafyada kavga, kargaşa ve ihtilaflar siyasete hâkim oluyor.
Böyle zamanlarda tabii kaynaklarla dolu ortamların krizler doğurduğunu
Doğu Akdeniz’de,
Basra Körfezi’nde,
Güney Çin Denizi çevresinde,
Hazar ve Baltık Denizi gibi bölgelerde gördük.
Bu bölgelerde hala devam eden ihtilaflar büyük güçleri karşı karşıya getirmekte, arada kalan ülkeleri de birbirine düşürmektedir.
Karadeniz’e en uzun kıyısı olan Türkiye’den baktığımızda bizler, o bölgelerde yaşanan jeopolitik ihtilaflar ve sonu gelmeyen pazarlıkların Karadeniz’de yaşanmasını asla istemeyiz.”
“Kıyıdaş Devletlerin Bölgedeki Müşterek Sorumluluğu”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, kongrenin açılışında önemli mesajlar verdi. Yaptığı konuşmada Karadeniz’in yüzyıllardır jeopolitik ve jeostratejik önemini koruduğunu söyleyen Oktay, deniz güvenliği, ticaret potansiyeli ve enerji kaynaklarıyla Karadeniz’in barış, istikrar ve refah denizi olması için Türkiye’nin önemli sorumluluk üstlendiğini vurguladı. Oktay, “Karadeniz’de bölgenin sorunlarına en iyi çözümün yine bölge ülkelerinin kendi içinden çıkabileceğine inanıyoruz” diye konuştu. Bölgede Türkiye’nin çok taraflı diyalog ve iş birliği yönündeki gayretlerini sürdürdüğünü aktaran Cumhurbaşkanı Yardımcısı, “Tüm kıyıdaş devletlerin bölgede müşterek sorumluluğu bulunduğuna inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Bazı Haber Linkleri:
Anadolu Ajansı: 7. Uluslararası Mavi Karadeniz Kongresi başladı (aa.com.tr)
Yeni Şafak: Karadeniz’de barışın sigortasıyız – Yeni Şafak (yenisafak.com)
Görüntülü haber: 7. Uluslararası Mavi Karadeniz Kongresi – 19 Mayıs 2021 – YouTube